Jurzycov rezort chce rozhýbať deti, v 16 školách štartujú pilotné poukazy

17.02.2012 Bratislava

Bratislava 17. februára (TASR) – Ministerstvo školstva v snahe rozhýbať deti na základných školách spúšťa pilotný projekt športových poukazov. Žiaci zo 16 škôl na Slovensku ich pritom budú môcť využiť aj mimo školy – napríklad v športových kluboch či centrách voľného času vo svojom regióne.

Hodnota jedného poukazu pre každého žiaka je 50 eur na polrok – vybranú športovú aktivitu pritom môže absolvovať dvakrát týždenne po 60 minút. Na poukaze školáci nájdu zoznam aktivít, z ktorých si môžu vybrať. Niektoré z nich sú bezplatné, za finančne náročnejšie sa dopláca.

Každý projekt bude kontrolovať zamestnanec z krajského školského úradu a tiež nezávislý odborník. Títo odborníci zároveň vyhodnotia, či sa vďaka projektu podarilo priviesť k športu viac detí. Podľa úspešnosti \"pilotu\" ministerstvo následne vyhodnotí, či poukazy zavedie na celoštátnej úrovni. Plány súčasného vedenia však môžu skrížiť predčasné marcové voľby.

\"Zo štatistík vieme, že naše deti sa veľmi málo pohybujú, vieme tiež od odborníkov, že nízky pohyb znamená vysoké riziko civilizačných chorôb, pohyb je najlepšou prevenciou pred ich rozširovaním,\" odôvodnil minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) iniciatívu na dnešnej tlačovej besede. Ministerstvo na tento projekt vyčlenilo 400.000 eur z rozpočtu.

Rezort chce k podpore pohybu u mládeže motivovať aj športové zväzy. Do 8. marca tak môžu predkladať svoje projekty a uchádzať sa o dotáciu. \"Vychádzame z toho, že zväzy majú najlepšie know-how na to, ako pritiahnuť deti k pohybovým aktivitám,\" povedal Jurzyca s tým, že rezort pripravil aj kontrolné mechanizmy, aby sa prostriedky nezneužívali. Celkový objem prostriedkov z rozpočtu na túto výzvu je tiež 400.000 eur.

Súčasné vedenie ministerstva deklarovalo snahu rozhýbať detí aj minulý rok. Vláda SR vlani schválila návrh, podľa ktorého majú mať žiaci od budúceho školského roka tri hodiny povinnej telesnej výchovy týždenne namiesto súčasných dvoch. Výučba by sa podľa tohto materiálu na školách mala zmeniť z výkonnej na zážitkovú. To by do škôl mohlo priniesť napríklad zumbu či aerobik.
 

Vyberte región